Historia & Tradition
Pepparkakans historia
Pepparkakan har en lång historia. Här är några viktiga nedslag i vårt kryddstarka förflutna.
Pepparkakskonst i Tyskland
I 1300-talets Tyskland verkade många konstnärer även som pepparkaksbagare. De snidade vackra pepparkaksformar i trä för att forma vapensköldar, kungar, trumslagare, ryttare, porträtt, sigill och religiösa motiv. När motivet väl var utskuret kunde de konstnärliga bagarna trycka ned deg i formarna för att sedan grädda vackra kakor.
Nunnornas lilla hemlighet
Man har funnit noteringar redan från 1444 som beskriver hur nunnorna i Vadstena bakade och åt kryddade pepparkakor för att underlätta sin matsmältning. På den tiden ingick även peppar, kardemumma, anis, fänkål, cederolja, citron- och pomeransskal i degen förutom de traditionella pepparkakskryddorna kanel, ingefära och kryddnejlika. Under medeltiden sötades degen inte med socker utan med honung.
Kung Hans pepparkaksmedicin
Den svensk-norsk-danske kungen Hans (regent 1497-1501) blev ordinerad pepparkakor av sin doktor. Kungen led nämligen av ett uselt humör, och det rådde en allmän uppfattning att man blev glad av pepparkakor. Det finns uppgifter från ett apotek i Köpenhamn om att man skickade hem flera kilo pepparkakor till kung Hans. Ryktet att man blir snäll av pepparkakor lever än idag, så kanske kuren fungerade.
En viktig handelsvara
De första uppgifterna om pepparkakor som handelsvara kommer från 1500-talet, då de såldes i klosterapotek och bagerier i svenska städer samt på marknader och torgdagar runt om i landet. Enligt bevarade import- och lagerlistor importerades också färdiga pepparkakor, framför allt från Nürnberg som var ett viktigt centrum för den medeltida pepparkakstillverkningen.
Swedish Thins/Anna´s Thins
I USA och övriga världen säljs Annas pepparkakor under namnet Swedish Thins eller Anna´s Thins. De finns i olika smaker som Ginger Thins, Almond Thins, Cappuccino Thins och Orange Thins. För många utlandssvenskar har pepparkakan blivit något av en nationalkaka som serveras på exotiska luciafester tillsammans med glögg.
Pepparkakan som önskekaka
Det finns en liten lek med pepparkakan som levt vidare genom århundraden; man lägger pepparkakan i handen och trycker den på mitten. Delar pepparkakan sig i tre delar får man tyst för sig själv önska sig något som man vill ska bli verklighet.
Innehåller pepparkakor peppar?
I dagens pepparkakor finns ingen peppar, men visst blandade man peppar i de medeltida pepparkaksdegarna. På den tiden var peppar en av de viktigaste handelsvarorna från Orienten. Peppar ansågs länge ha en medicinskt lugnande effekt och användes också mot matsmältningsbesvär. Att pepparkakan heter pepparkaka kan också ha sin förklaring i att peppar var det folkliga namnet på alla exotiska kryddor och att man egentligen menade kryddkaka när man sa pepparkaka. Kryddorna i dagens pepparkaksrecept är kanel, ingefära och kryddnejlika. I många äldre recept ingår även muskotblomma och paradiskorn, en ingefärsväxt från Västafrika med en pepparliknande smak. Andra kryddor som ibland finns med i pepparkaksrecept är kardemumma, fänkål, anis, pomerans, citronskal, cederolja och just peppar.
När pepparkakan blev julkaka
Från början var pepparkakan en året-runt-kaka som ofta såldes i medicinskt syfte. Först på 1800-talet blev pepparkakan en julkaka, troligen beroende på att en större allmänhet fick möjligheter att köpa både socker och mjöl. Till jul ställde man till med storbak av olika sorters kakor. Pepparkakan var en given favorit i sammanhanget.
Pepparkaksformernas historia och symbolik
Länge formades pepparkakor av formar i snidat trä men med industrialismen kom pepparkaksmått av bleckplåt som kunde användas för att stansa utkavlad deg. Den mest kända formen är hjärtat, en kärlekssymbol som användes i klostren. Grisarna representerade livets välfärd och änglarna stod för godheten. De äldre träformarnas detaljrikedom ersattes av garnering på kakorna efter utbakning.
Olika slags pepparkakor
Det man vanligen menar när man pratar om pepparkakor är de små, utstansade, figurer som gräddas hårda och kan förvaras länge i kakburk. Förr i tiden var det dock lika vanligt med en tjockare variant av pepparkakan. De bakades redan av medeltida munkar och innehöll mycket honung och peppar. En tredje sort är den mjuka pepparkakan som bakas i sockerkaksform och skärs i skivor.