Så bakar vi Annas
En av världens mest älskade kakor
Först blandar Annas bagare alla ingredienser enligt det hemliga receptet från 1929. Själva receptet är nästan 100 år gammalt, men idag tar bageriet hjälp av modern teknik. Annas degblandare klarar till exempel att blanda upp till 410 kg deg i en enda skål. Efter degblandningen får degen vila svalt i minst 20 timmar för att den goda smaken ska få mogna. Därefter färdas pepparkakorna i rasande fart genom bageriet, från deg till förpackad kaka tar det högst 7 minuter!
kavling och stansning
För att göra helt perfekta Annas Pepparkakor används en särskild uppslagningsmaskin. Med full kapacitet kan Annas baka 350 000 pepparkakor i timmen.
Gräddning
Kakorna bakas på plåtar, precis som hemma. Men till skillnad från hemma rullar Annas plåtar på ett stålband rakt igenom en 35 meter lång hetluftsugn. Många andra bagerier gräddar på galler, men Annas använder plåtar för att uppnå den rätta härliga sprödheten. När kakorna går in i ugnen är temperaturen ca 300 grader men sedan sjunker temperaturen allteftersom pepparkakorna åker på sin 4 minuter långa gräddningsfärd genom ugnen.
kylning
Kakorna svalnar snabbt i en särskild kyltunnel, som blåser kall luft på kakorna ovanifrån.
paketering
Annas Pepparkakor förpackas både maskinellt och manuellt.
lagring och leverans
Varje år skickar Annas ungefär 1 miljard pepparkakor över hela världen.
tillverkning av peppArkakshus
Det är inte alla som vet att Annas är Sveriges största hustillverkare. Men det är vi och det utan att använda vare sig spik eller byggritningar. Varje år säljer Annas nämligen byggsatser till ca 800 000 pepparkakshus. Packandet sker med hjälp av pepparkakshusrobotar som plockar ihop delarna till husen och lägger dem fint på plats i sina kartonger.