Annas Pepparkakscheesecake
En enkel och fantastisk god cheesecake som kommer imponera på middagssällskapet.
8-10 bitar
Tillagningstid:45 min + 7h i kylskåp
Pepparkaksbotten
300g Annas Original pepparkakor
100g smält smör
Cheesecakefyllning
3 gelatinblad
Saft från 2 limefrukter
300g cream cheese
3 dl (180g) florsocker
4 dl vispgrädde (36-40% fetthalt)
10 st Annas Original pepparkakor (fint smul)
1 msk vaniljsocker
Dekoration
Nougatgrädde
Fikon
Nötter
Annas Original pepparkakor
Pepparkaksbotten
1. Krossa pepparkakorna till ett fint smul i en matberedare och blanda med det smälta smöret.
2. Tryck ut pepparkaksblandningen i botten av en springform (24cm i diameter om du vill ha en lägre cheesecake och 16 cm i diameter för en högre) klädd med tårtplast längs med sidan om du har det. Då blir det lättare att lossa kakan när den tas ut från frysen. Det går att göra utan också.
3. Placera i kylskåp medan du gör cheesecake fyllningen.
Fyllning
3. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
4. Pressa ur saften av två limefrukter i en kastrull och koka upp. Ta av värmen och krama ur gelatinbladen och ha i den varma limesaften.
5. Vispa cream cheese, florsocker, vaniljsocker och ha sedan i limevätskan.
6. Vispa grädden lätt i en separat skål och rör ner grädden i cream cheese-blandningen. Sätt in i frysen över natten eller åtminstone 7 timmar.
Dekoration
7. Ta ut 20 min innan servering, lägg upp på ett fint fat och dekorera med Annas Original pepparkakor, nougatgrädde (grädde och valfri mängd nougat som vispats ihop), fikon och nötter.