apelsin-pepparkakscheesecake-4J7A0794

Apelsin- och pepparkakscheesecake

En härlig och festlig dessert som kombinerar fräschheten av apelsin med de varma, kryddiga smakerna av pepparkakor.

6–8 personer

Tillagningstid:45 min + 4h i kylskåp

Cheesecake:

250 g vitchoklad
100 g smör eller margarin
40 pepparkakor
400 g färskost av philadelphiatyp
2 dl kesella (10%)
1 dl socker
2 apelsiner (zest)


Garnering:

Vitchoklad (se ovan)
6–8 pepparkakor (Apelsin)
1 paket kanderade apelsinskal (100g)
2 dl grädde

Chokladdoppade pepparkakor:

1. Smält den vita chokladen i ett vattenbad och ta sedan av den från värmen.
2. Doppa de pepparkakor som ska garneras i den smälta chokladen och strö över några bitar kanderade apelsinskal. Lägg dem på ett bakplåtspapper och låt svalna (ställ i kyl om de inte stelnar).


Cheesecake:

3. Smält matfettet.
4. Krossa pepparkakorna i en mortel eller finfördela i matberedare till ett smul.
5. Blanda smul och matfett. Tryck ut blandningen så att den täcker bottnen i en rund form med löstagbar kant ca 24–26 cm i diameter. Ställ kallt.
6. Blanda färskost, kesella och socker. Riv ner apelsinzesten. Tillsätt resten av den smälta vita chokladen, lite i taget, under ständig omrörning.
7. Fyll formen med smeten och ställ kallt i ca 4 timmar.
8. Ta fram cheesecaken ca 30 min innan servering. Garnera med chokladdoppade pepparkakor och vispad grädde.

Cookies

Webbkakor hjälper oss att förbättra din användarupplevelse samt ger oss underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.