Apelsin- och pepparkakscheesecake
En härlig och festlig dessert som kombinerar fräschheten av apelsin med de varma, kryddiga smakerna av pepparkakor.
6–8 personer
Tillagningstid:45 min + 4h i kylskåp
Cheesecake:
250 g vitchoklad
100 g smör eller margarin
40 pepparkakor
400 g färskost av philadelphiatyp
2 dl kesella (10%)
1 dl socker
2 apelsiner (zest)
Garnering:
Vitchoklad (se ovan)
6–8 pepparkakor (Apelsin)
1 paket kanderade apelsinskal (100g)
2 dl grädde
Chokladdoppade pepparkakor:
1. Smält den vita chokladen i ett vattenbad och ta sedan av den från värmen.
2. Doppa de pepparkakor som ska garneras i den smälta chokladen och strö över några bitar kanderade apelsinskal. Lägg dem på ett bakplåtspapper och låt svalna (ställ i kyl om de inte stelnar).
Cheesecake:
3. Smält matfettet.
4. Krossa pepparkakorna i en mortel eller finfördela i matberedare till ett smul.
5. Blanda smul och matfett. Tryck ut blandningen så att den täcker bottnen i en rund form med löstagbar kant ca 24–26 cm i diameter. Ställ kallt.
6. Blanda färskost, kesella och socker. Riv ner apelsinzesten. Tillsätt resten av den smälta vita chokladen, lite i taget, under ständig omrörning.
7. Fyll formen med smeten och ställ kallt i ca 4 timmar.
8. Ta fram cheesecaken ca 30 min innan servering. Garnera med chokladdoppade pepparkakor och vispad grädde.